Modern taekwondo

De moderne taekwondobeoefening
De diverse trainingsvormen maken taekwondo tot een plezierige sport, welke uitermate geschikt is ter verbetering van de fysieke conditie van zowel jong als oud. In taekwondo wordt in eerste instantie getraind op het technisch correct uitvoeren van onder andere stoot- en traptechnieken. In een latere fase worden hieraan souplesse, snelheid en kracht toegevoegd. Even belangrijk is het hebben of ontwikkelen van zelfbeheersing en hoffelijkheid: deze eigenschappen maken het verschil tussen de sportman/vrouw en de vechtersbaas/bazin. De verschillende technieken die aangeleerd zijn, worden geoefend in partneroefeningen, stijlfiguren, zelfverdediging en breektesten.
De belangrijkste onderdelen van taekwondo zijn:

Stapssparring: een partneroefening waarbij een aanvalt en de ander verdedigt.
Zelfverdediging: het zich verdedigen tegen o.a. stok- en mesaanvallen, tegen alle vormen van vastpakken, verwurgen en klemmen.

Breektechnieken: het met een bepaalde techniek breken van voorwerpen. Dit spectaculaire onderdeel is geen doel op zich, maar een test of de techniek goed beheerst wordt.

Stijlvormen: een soort schijngevecht tegen een denkbeeldige tegenstander, waarbij in een vast patroon aanvals- en verdedigingstechnieken worden uitgevoerd.

Sparring: een vrij gevecht tussen twee partners waarbij het geenszins gaat om een knock-out maar om het aantal punten dat binnen een bepaalde tijd gescoord kan worden.

Zowel het onderdeel 'sparring' als het onderdeel 'stijlvormen' kan in wedstrijdvorm worden beoefend. De discipline 'sparring' stond op de afgelopen Olympische Spelen voor het eerst op het programma.
Iedereen kan zich binnen zijn eigen mogelijkheden bekwamen in deze verschillende disciplines. Afhankelijk van het niveau dat men wil bereiken zal de training aangepast moeten worden .

Graduaties
Evenals het judo kent taekwondo bandkleuren die de graduatie, het niveau, van de sporter aangeven:
10e Geup: witte band
9e Geup: wit/geel - wit/dubbel gele band
8e Geup: gele band
7e Geup: geel/groene band
6e Geup: groene band
5e Geup: groen/blauwe band
4e Geup: blauwe band
3e Geup: blauw/rode band
2e Geup: rode band
1ste Geup: rood/zwarte band

Hierna volgen de Dangraden, 1 t/m 10, allen met een zwarte band.


U bevindt zich hier: Home Taekwondo 태권도 Modern taekwondo